Recepty s tarhoňou: Skúste šalát, rizoto a polievku

Tarhoňa do polievky sa používa celkom bežne. Stačí, keď neviete, čím iným by ste ju mali zahustiť. Trúfnete si ale na tarhoňový šalát? Alebo napríklad na tarhoňu s kuracím mäsom? Pokiaľ o tom uvažujete, nižšie vám ponúkneme niekoľko receptov, ktoré môžete pri najbližšej príležitosti vyskúšať.
Než sa pustíme do popisu receptov , pozrieme sa na to, čo to tá tarhoňa vlastne je. Vo svojej podstate ide o druh cestovín , ktorý pochádza z oblasti Maďarska a Slovenska . Tarhoňa má podobu malých nokov z rezancového cesta.
Ľahko si ju vyrobíte doma. Stačí spolu zmiešať hrubú múku a vajcia. Cieľom je tuhé cesto, ktoré sa potom strúha na väčšie kúsky. Tarhoňa sa následne suší buď na vzduchu, alebo v rúre. Vo svojej podstate sa postup jej výroby v tomto ohľade zhoduje s výrobou iných domácich polievkových rezancov.
Čo sa z nej dá ale pripraviť?
Šalát s tarhoňou
Budete potrebovať: 200 g tarhoni, pesto (ingrediencie naň nájdete neskôr), 1 cibuľu, ½ buľvy feniklu, 1 šalátovú uhorku, 1 hrsť sušených paradajok naložených v oleji, limetku, 1 hrsť nasekaného petržlenu, 2 lyžice olivového oleja, soľ; Na pesto: 1 hrsť píniových orechov, 1 strúčik cesnaku , 1 hrsť čerstvej bazalky, 1 dl olivového oleja, soľ
Do výkonného mixéra dajte orechy, cesnak, bazalku, olivový olej a soľ. Cieľom by mala byť dokonale hladká pasta.
Následne si pripravte tarhoňu (ak už ju nemáte v zásobe) a osmažte ju na olivovom oleji. Potom k nej dajte restovať ešte najemno nakrájanú cibuľu. Akonáhle bude tento proces hotový, nalejte do rajnice vodu v pomere 1:3. (V prospech vody.) Až sa začne voda v rajnici variť, varte tarhoň cca 3 minúty. Odstráňte rajnicu zo sporáka, zakryte tarhoňu pokrievkou a nechajte ju dôjsť.
Po niekoľkých minútach pridajte do hrnca pripravené pesto, nakrájaný fenikel, nakrájané paradajky, uhorku, petržlen a trochu limetkovej šťavy.
Falošné rizoto s tarhoňou
Dnes 10.2.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Budete potrebovať: 100 g tarhoni, 1 bielu papriku, 1 paradajka, ½ cibule, hrsť hrášku, 200 g kuracieho mäsa, soľ, korenie, olivový olej
Začnite tým, že si dáte variť tarhoňu. Tú pripravíte rovnako, ako keby ste varili iné cestoviny. Povaríte ju po dobu cca 8 minút v osolenej vriacej vode.
Medzitým si nakrájajte cibuľu a dajte ju zosklovatieť na olivový olej. K cibuli dajte restovať nadrobno nakrájané kuracie mäso. (Bude vďaka tomu rýchlejšie hotové.) Pridajte soľ, korenie a následne aj hrášok s nakrájanou paprikou a paradajkou. Akonáhle zlejete vodu s tarhoni, pridajte ju k mäsu a zelenine a dajte hrniec ešte na 25 minút do rúry, v ktorej ho budete piecť na teplotu 200 °C.
Polievka s tarhoňou a zeleninou
Budete potrebovať: ½ hrnčeka tarhoni, 1 zemiaka, ½ hlavy karfiolu, 1 mrkva, 3 jarné cibuľky, 2 strúčiky cesnaku, feferónku, ligurček, petržlen, zeleninový vývar, maslo, soľ, korenie
Začnite prípravou karfiolu, ktorý býva najnáročnejší. Umyte ho a rozdeľte na jednotlivé ružičky. Následne najemno nakrájajte zemiaky a cibuľu. Mrkva očistite a nastrúhajte na hrubom strúhadle.
V dostatočne veľkom hrnci rozpustite maslo a dajte naň restovať nakrájanú cibuľku, ku ktorej následne pridajte ešte nakrájaný cesnak. Potom do hrnca pridajte tarhoňu a opečte ju zo všetkých strán. Následne do hrnca nalejte horúci vývar a pridajte doň zemiaky, mrkvu a karfiol.
Aby mala polievka výraznejšiu chuť, pridajte do nej ligurček a najemno nakrájanú pálivú papričku. Nezabudnite ani na dochutenie solí a korením. Nechajte prejsť varom a môžete podávať.
Keďže je táto polievka dosť hustá, môžete ju nahradiť aj hlavný chod.
Máte radi tarhoňu, alebo si vás táto ingrediencie zatiaľ nezískala?