Málo orechov vo všednej strave? Skúste orechové maslá!

Pokiaľ uchádzate na zdravom životnom štýle, alebo si chcete len ozvláštniť svoj každodenný jedálniček, je otázkou času, kedy sa začnete pozerať po orechových maslách, ktoré dodajú vášmu telu dostatok energie a živín. Sú ale všetky orechové maslá rovnaké? A čo keď si nejaké budete chcieť vyrobiť svojpomocne doma?
Keď sa povie orechová nátierka, väčšina ľudí si vybaví Nutellu , ktorú si dávajú na raňajky. Túto sladkosť si ale nepleťte s orechovým maslom, ktoré býva vo väčšine prípadov bez ďalších ingrediencií. (To isté platí o Nugete , ktorá je vyrobená z arašidov.)
Čo sa týka čistých arašidových masiel, obvykle nachádzajú uplatnenie aj v zdravom jedálničku. V malom množstve sa pridávajú napríklad do ovsených kaší, smoothies a podobne.
Viete, aké ďalšie informácie by ste mali o orechových maslách poznať?
Obsah
Orechové maslo ako zdravá alternatíva orechov
Orechové maslo nie je maslo ako také. (Neobsahuje žiadne klasické maslo, ktoré si natierate každé ráno na rožok.) Orechové maslo môže byť čisté (takže sa orechy rozomletia bez použitia ďalších dodatočných ingrediencií), alebo s dodatočne pridanými látkami. (Javorový sirup, čokoláda, kokos, cukor, proteín…)
Pokiaľ si teda budete kupovať orechové maslo v obchode, určite je vhodné sa na chvíľu zastaviť a poriadne si preštudovať etiketu . Čím menej ingrediencií sa vo výrobku ukrýva, tým existuje väčšia pravdepodobnosť, že ide o kvalitnejší produkt. (Veľkou výhodou je absencia pridaného cukru, čokolády a nezdravých tukov.)
Orechové maslo môže v jedálničku zastupovať obyčajné orechy, ktoré sa hodia taktiež napríklad do sušienok, alebo do vašej rannej kaše. Myslite ale na to, že orechy aj orechové maslá prirodzene obsahujú relatívne veľké množstvo tuku , takže nie je vhodné to s ich konzumáciou preháňať. Pred prvou konzumáciou sa tiež pokúste zistiť, či nemáte na niektorý z orechov alergiu. Pomerne častá je alergia na arašidy .
Burákové maslo
Burákové, alebo aj arašidové maslo, si obľúbili aj ľudia, ktorí nemajú veľké nadšenie pre fitness a zdravý životný štýl. Mnoho z nás si ho natiera napríklad na opečený toastový chlieb.
Burákové maslá existujú v niekoľkých podobách. Obvykle si možno vybrať zo soleného alebo nesoleného arašidového masla. A existuje aj jemne namleté arašidové maslo a arašidové maslo s hrudkami. (Takže pri konzumácii trochu chrumká.) Z našej skúsenosti vám poradíme solené a hrubšie mleté arašidové maslo najskôr ochutnať, pretože svojimi špecifickými parametrami nemusí vyhovovať každému.
Dve lyžice kvalitného arašidového masla obsahujú asi 7 g proteínov a 18 miligramov draslíka. Na etikete by nemalo byť žiadne dodatočné sladenie. (Takže, žiadny cukor, alebo kukuričný sirup.)
Dnes 21.3.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Z mandlí
Pokiaľ dáte prednosť maslu z mandlí, v prípade, že si vyberiete kvalitnú značku, môžete sa tešiť na oveľa väčší prísun vápnika a horčíka, než ako je tomu pri konzumácii masla z arašidov. Maslo z mandlí taktiež obsahuje tuk (preto s ním zaobchádzajte opatrne) a proteíny.
Pokiaľ neviete, ako ho servírovať, skúste si dať malé množstvo mandľového masla na jablko, alebo si ho dajte k menšiemu dopoludňajšiemu, alebo popoludňajšiemu snacku.
Z lieskových orieškov
Ak máte alergiu na arašidy, mohlo by vám vyhovovať maslo z lieskových orieškov. Opäť ale pozerajte na to, aby v masle neboli cukry a ďalšie zbytočné ingrediencie, ktoré by ho mohli urobiť menej zdravé.
Maslo z lieskových orieškov obsahuje napríklad vitamín E, ktorý je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni bunky pred poškodením a predčasným starnutím. Kvôli obsahu tuku v masle si ho ale dopriavajte striedmo.
Z makadamových orechov
Maslo z makadamových orechov má pre ľudské zdravie taktiež mnoho pozitív. Prirodzene sa v nich nachádza vitamín B6, železo, mangán, horčík a meď.
Vzhľadom na to, že makadamové orechy obsahujú antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom a môžu podporovať zdravie srdca, určite by ste tento druh masla nemali ignorovať a mali by ste ho pri najbližšej príležitosti vyskúšať.
Z kešu
Kešu orechy sú obľúbené do masiel kvôli tomu, že majú prirodzene sladšiu chuť a po rozomletí bývajú naozaj jemné a krémové. V porovnaní s inými orechmi majú trochu menej tuku. Aj tak je ho ale pre bežného človeka veľa, takže by ste s ním mali zaobchádzať veľmi opatrne. Dve polievkové lyžice kešu masla dokonca pokrývajú odporúčaný denný príjem medi. Rovnako ako v iných prípadoch je najlepším maslom také, ktoré obsahuje orechy a (maximálne) malé množstvo soli.
Z pistácií
Možno ste to nevedeli, ale s trochou šťastia je možné kúpiť aj pistáciové orechové maslo, ktoré sa na pultoch obchodov bežne nevyskytuje. Opäť platí, že pistácie majú v porovnaní s niektorými inými orechmi len malé množstvo tuku. Niekomu to ale nemusí vyhovovať, pretože pistáciové maslo je kvôli tomu menej olejovité a viac tuhé. Opäť ide o dobrý zdroj medi.
Príprava domáceho masla z orechov – recept
Budete potrebovať: 3 hrnčeky čerstvých, alebo vopred namočených orechov podľa preferencií (mandle, kešu , lieskové orechy…); Voliteľné: ½ lyžičky morskej soli, vanilkový extrakt, chia semienka, čokoládu (opäť podľa preferencií)
Predhrejte rúru na 175 °C a vyložte plech papierom na pečenie. Ak ste orechy namočili, nemusíte ich nechávať v rúre príliš dlho. Odhadom stačí 5-8 minút. U orechov, ktoré namočené neboli, je ideálna doba pečenia cca 8-12 minút. V prípade, že používate lieskové orechy, alebo iné orechy so šupkou, ju po pečení odstráňte.
Po upečení dajte orechy do výkonného mixéra a urobte z nich veľmi jemné maslo. To môže trvať 8-12 minút, takže buďte trpezliví. Akonáhle má maslo krémovú textúru, dajte doň štipku soli, ešte raz maslo poriadne rozmixujte a môžete ho uložiť do chladničky, kde vydrží cca 3 týždne.
Skladovanie a trvanlivosť
V ideálnom prípade si prečítajte, čo píše výrobca na etikete. Otvorené maslo v špajze vám vydrží v dobrom stave asi 2-3 mesiace. Niektoré maslá je dobré po otvorení zmraziť a vyberať ich podľa potreby. (Dobré sú v tomto ohľade tvorítka na ľad, ktoré vám umožnia maslo lepšie porciovať.)
V najhoršom prípade je možné dať orechové maslo do chladničky, ale taktiež počítajte s tým, že je vhodné ho aj v tomto prípade spotrebovať čo najskôr.
Aké je vaše obľúbené orechové maslo? A skúšali ste niekedy výrobu orechového masla doma?
Zdroje informácií
https://www.livestrong.com/slideshow/1011171-13-types-nut-seed-butters-benefits/ – 13 orechových masiel a ich benefitov (anglicky)
https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-nut-butters – Výhody orechových masiel (anglicky)
https://www.healthline.com/nutrition/macadamia-nuts – Makadamové orechy (anglicky)
https://minimalistbaker.com/how-to-make-nut-butter/ – Ako vyrobiť orechové maslo (anglicky)
https://www.epicurious.com/ingredients/how-to-buy-and-store-nut-butters-like-a-pro-article – Ako kupovať a skladovať orechové maslo ako profík (anglicky)