Dusená mrkva s bravčovým mäsom a zemiakmi [recept]
Pokiaľ chcete variť zdravo, ale nemáte inšpiráciu na chutné a nutrične vyvážené jedlo, potom je úplne jasné, že sa budete musieť zanoriť do receptov, ktoré by ste mohli pri najbližšej príležitosti vyskúšať. Dnes sa preto pozrieme na to, ako uvariť dusenú mrkvu s bravčovým mäsom a zemiakmi.
Niektoré jedlá, ktoré poznáme zo školských jedální, sú síce zdravé, ale väčšina z nás sa im vyhýba doslova ako čert krížu. Pravdepodobne to bude mať súvislosť s tým, že zelenina bola skoro vždy rozvarená a bez chuti. To isté platí o zemiakoch, ktoré ľahko získajú drolivú a škrobovú konzistenciu. A mäso? Aj u neho sa toho dá pri zlej manipulácii s ním veľmi pokaziť. (Pretože potom môže byť bez chuti a tuhé ako podošva.)
Pritom, pokiaľ použijete vhodný postup a trochu korenia, nie je vylúčené, že to, čo ste na základnej škole nenávideli vám bude v dospelosti chutiť. Stačí teda len prekonať svoju averziu a pustiť sa do toho.
Ako to teda urobiť, aby vaše snaženie neskončilo fiaskom?
Chutná dusená mrkva s bravčovým mäsom a zemiakmi
Budete potrebovať:
- 400 g čerstvej mrkvy
- 50 g cibule
- 200 ml vody
- štipku soli a korenia
- 250 g zemiakov
- 10 g masla
- 300 g chudého bravčového mäsa (ideálne bravčová pliecka)
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
- Rasca
- Malé množstvo múky (nemusí byť)
Začnite prípravou mäsa, ktoré očistíte, umyjete ho pod tečúcou vodou, utrite ho obrúskom a potom ho na doske nakrájate na primerane veľké kocky. Následne nadrobno nakrájajte cibuľu, ktorú dáte orestovať na vopred pripravenú väčšiu panvicu. Akonáhle bude mať cibuľa zlatistú farbu, pridajte k nej mäso a opečte ho zo všetkých strán. (Aby sa zatiahlo a nebolo na povrchu ružové.) Potom pridajte malé množstvo soli a korenia. Do menšieho pohára nalejte čistú vodu a podlejte mäso, ktoré potom priklopíte pokrievkou. Priebežne mäso pod pokrievkou kontrolujte av prípade potreby k nemu lejte ďalšiu vodu.
Medzitým očistite mrkvu a nakrájajte ju na menšie plátky. (Ak chcete, môžete ju aj nastrúhať, je to na vás.) Keď mäso ešte nie je ideálne mäkké, pridajte mrkvu a dolejte ďalšiu vodu, aby všetok obsah panvice bol z väčšiny pod hladinou a ďalej spolu varte.
V prípade, že chcete docieliť trochu hutnejšiu omáčku s mrkvou, pridajte do hrnca malé množstvo múky, ale pre úspešné dokončenie tohto receptu nie je bezpodmienečne potrebné. Mäso s mrkvou potom ešte dodatočne ochutnajte av prípade potreby dochuťte malým množstvom soli a korenia.
V priebehu varenia mäsa tiež nezabudnite pripraviť zemiaky, ktoré dáte olúpané uvariť do vody s malým množstvom soli a rasce. Že sú hotové poznáte podľa toho, že do nich pichnete kuchynským nožom. Ak zemiakom nôž bez problému prejde, môžete ich zliať a posypať ich čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dnes 8.10.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Máte nejaký vlastný tip, ako uvariť chutné mäso v mrkve so zemiakmi? Pokiaľ áno, budeme radi, keď nám svoj recept napíšete do komentárov pod článkom.