Cuketový perník recept: Hravo si poradí s prerastenou cuketou
Cuketa je chutná sezónna zelenina, ktorá obsahuje iba veľmi malé množstvo kalórií. Keďže ale môžete mať nadbytočnú úrodu, nemusí byť ľahké prísť na to, čo s ňou budete robiť. Aby ste predišli plytvaniu jedlom, nižšie vám ponúkneme dva recepty na skvelý cuketový perník, po ktorom sa u vás doma len zapráši.
Cuketu si obľúbili všetci milovníci chudnutia, pretože sa z nej dajú urobiť cestoviny, lodičky plnené syrom a mäsom a mnoho ďalších dobrôt, ktoré obsahujú iba relatívne malé množstvo kalórií. Keďže ale jesť cuketu od rána do večera nemusí byť úplne to pravé, pozrieme sa, či vám môže vytrhnúť tŕň z päty chutný cuketový perník.
Tradičný cuketový perník
Budete potrebovať: 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček cukru, 2 vajcia, 2 hrnčeky strúhanej cukety, ½ hrnčeka oleja, 1 lyžicu kakaa, 1 lyžicu pikantnejšej marmelády, 1 lyžičku perníkového korenia, 1 lyžičku 1 lyžičku
Začnite tým, že si predhrejete rúru na 180 ° C, vymažete plech (aj po stranách) a vysypete ho dôkladne múkou, vďaka čomu sa vám perníkové cesto neprilepí.
Následne si pripravte cesto, ktoré vyrobíte zo všetkých vyššie uvedených ingrediencií. Ak nechcete, aby bola cuketa v perníku cítiť, najlepšie bude, keď ju nastrúhate na jemné rezančeky. Potom nalejte cesto na plech a trochu ním zatraste, aby malo všade približne rovnako hrubú vrstvu. Nakoniec ho dajte asi na 20 minút do rúry. Priebežne ho kontrolujte a pichajte doň špajľou. Pokiaľ bude čistá, znamená to, že môžete cuketový perník z rúry vybrať.
Akonáhle perník vychladne, podľa chuti ho môžete potrieť vašou obľúbenou marmeládou. Veľmi obľúbený je ale aj cuketový perník s čokoládou, ktorú môžete ešte posypať strúhaným kokosom. Fantázii sa medze nekladú.
Cuketový perník s jablkami
Budete potrebovať: 300 g cukety, 3 jablká, 250 g cukru, 350 g hladkej múky, 2 dl slnečnicového oleja, 3 vajcia, 1 balenie vanilkového cukru, 1 prášok do pečiva, 2-3 lyžice kakaa, nasekané mandle, perníkové koreň
Začnite tým, že olúpete a umyjete cuketu. Potom vydlabte stred so semienkami. Následne nakrájajte a olúpte jablká a odstráňte z nich jadrovník. V druhej mise spolu zmiešajte vajcia a oba cukry a všetky ingrediencie spoločne utrite. Potom nastrúhajte jablká a cuketu na strúhadle a pridajte ich do vaječného základu.
Ďalej pridajte do cesta múku s perníkovým korením a práškom do pečiva. Nakoniec pridajte olej a všetko znova dôkladne premiešajte. Úplne nakoniec nezabudnite pridať kakao a nakrájané (ošúpané) mandle.
Dnes 12.12.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Vymažte plech trochou tuku a vysypte ho múkou. Nalejte doň cesto a rovnomerne ho rozotrite po celej ploche plechu. (Ideálne cukrárskou stierkou.) Pokiaľ vám zostane trocha mandlí, môžete ich nasypať na cesto ako ozdobu. Predhrejte rúru na 175 °C a potom dajte perník piecť na 25 minút. Priebežne ho kontrolujte zapichnutím špajle.
Medovník môžete dodatočne ozdobiť rozpustenou čokoládou alebo marmeládou, ale môžete ho nechať aj tak, ako ste ho vytiahli z rúry. Zvlášť, ak ste ho piekli ozdobený nasekanými mandľami.
Máte nejaký vlastný recept na cuketový perník? Pokiaľ áno, budeme radi, keď nám ho napíšete do komentárov pod článkom.