Recept na pravej kórejskej kimchi
Chceli by ste do svojho jedálnička pridať viac kvasených potravín, ale neviete, po čom presne by ste mali siahnuť? Pokiaľ sa nebojíte nových chutí a láka vás exotika, pripravte si pravé kórejské kimči. Prípadne jeho inú variáciu.
Svetová kuchyňa je veľmi rozmanitá. Zatiaľ čo v Japonsku sa teší veľkej obľube konzumácia surových rýb, inde sa zase za najväčšiu pochúťku považuje špeciálne pripravený kapustový šalát. Ten je možné jesť ako samotný, tak ako prílohu k ďalším pokrmom. Napríklad k rybe.
Z toho dôvodu je kimči vhodné ako pre vegetariánov, tak aj pre mäsožravcov. S trochou fantázie sa dá dokonca upraviť, tak, aby trochu viac zapadalo do vášho obvyklého repertoáru chutí.
Prečo kimchi jesť? A ako presne ho urobiť?
Obsah
Čo je kimči?
Kimči je kórejský národný pokrm. Vo svojej podstate ide o chrumkavý šalát , na ktorý sa používa fermentovaná zelenina . Väčšinou nefiguruje ako hlavné jedlo. Skôr zastáva funkciu prílohy. V niektorých reštauráciách sa dokonca dáva miska s kimčmi hosťom úplne automaticky. (Je to podobné, ako keď v niektorých podnikoch u nás dostanete pečivo, alebo čaj.) Pri pôvodnom recepte rozlišujeme dve jeho verzie. Poznáme zimné kimchi a sezónne kimchi . Hlavný rozdiel spočíva v tom, že sezónne kimči sa jej prakticky okamžite. Zimné musí byť upravené tak, aby prečkalo niekoľko mesiacov.
Prečo jesť kimči?
Tradičné kimči je veľmi bohaté na živiny. Obsahuje veľa vitamínu C, vitamín B6, vitamín K, železo alebo riboflavín. Okrem toho , fermentované potraviny sú zdrojom probiotík . Vitamín C navyše podporuje normálnu funkciu imunitného systému. Takže je v našom vlastnom záujme dopriať si toľko kimchi, koľko len ide.
Recept na kimči
Tradičné kórejské kimči
Budete potrebovať: 1 veľká pekinská kapusta, 1 hrnček morskej soli, 5 hrnčekov vody, 450 g kórejskej reďkovky, ¼ kórejskej hrušky (singo), 3-4 jarné cibuľky, 1 plátok morskej riasy Kombu Dashima; Korenie: 1 lyžicu ryžového prášku, ½ hrnčeka čiže vločiek, ¼ hrnčeka najemno nakrájaných kreviet (nemusí byť), 3 lyžice rybej omáčky, 3 lyžice roztlačeného cesnaku, 1 lyžičku strúhaného zázvoru, 1 lyžičku seza
Začnite tým, že nakrojíte bielu (podlhovastá) časť pekinskej kapusty smerom k listom. Takto nakrojte aj polovicu vzniknutých polovíc. Až potom kapusta úplne rozkrojte. Do veľkej misy dajte 5 hrnčekov vody a ½ hrnčeka soli. V tejto vode opláchnite kapustu, nechajte ju odkvapkať a dajte ju do inej misy. V tejto mise začnite dôkladne nasoľovať všetky kusy kapusty. (Teda, aj jeho jednotlivé vrstvy.) Na kapustu potom nalejte slanú vodu, v ktorej ste ho umývali. A nechajte ho stáť 6-8 hodín. Každé 2-3 hodiny kapusty zdola posuňte nahor.
Dnes 13.9.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Kapustu dôkladne umyte, aj vo vnútri. Potom ho dobre osušte a položte ho narezanou stranou dole. Medzi tým priveďte do varu 1,5 hrnčeka vody a malý kúsok dashima riasy. Varte 5 minút. Potom nechajte tekutinu vychladnúť. Ďalej rozmiešajte ryžový prášok s ½ hrnčekom vody. Túto zmes dajte na oheň a na miernom plameni ju nechajte za stáleho miešania premeniť na pastu. V inej miske zmiešajte čili, zázvor a cesnak. Potom k nim nalejte ryžovú pastu a ½ hrnčeka vody.
Medzi tým nakrájajte reďkev a hrušku na veľmi jemné rezančeky. K nim pridajte nakrájanú cibuľku. Do tohto základu pridajte čiže pastu a dôkladne ju zapracujte rukami. V tejto fáze je možné do zeleniny pridať aj nakrájané krevety. Tiež je možné pridať ďalšie ingrediencie, ako je rybia omáčka, alebo vývar z riasy. Potom nechajte zeleninu tridsať minút odpočívať.
Nakrájajte kapustu a pridajte ju k zvyšnej zelenine. Postupujte tak, aby sa z kapusty stal plnený zeleninový balíček. Tie potom vedľa seba poskladajte do dostatočne veľkej nádoby. V nej potom kapustu nechajte dva až tri dni pri izbovej teplote. Potom môžete dať kimči do chladničky.
Kimči s červenou repou
Budete potrebovať: 4 hrnčeky vody, 4 lyžice soli, 1 veľká červená kapusta, 2-3 mrkvy, 2 červené repy, 3 strúčiky cesnaku, 4 lyžice čiže pasty
Vo vode rozpustite soľ. Medzi tým najemno nakrájajte všetku kapustu . Tiež najemno nakrájajte repu a mrkvu. Následne všetko dajte do veľkej misy a zalejte zeleninu slaným nálevom. V ňom nechajte zeleninu ležať, ideálne cez noc.
Druhý deň zmiešajte papriku s roztlačeným cesnakom. Takže vám vznikne pálivá pasta. Zeleninu umyte vo vode a poriadne ju osušte. Nakoniec do zeleniny pridajte pálivú pastu a všetko poriadne premiešajte. Následne ju dajte do veľkého zaváracieho pohára. Tú potom dajte na suché, chladné a temné miesto. Tam pohár nechajte asi týždeň. Potom ju môžete dať do chladničky.
Skúšali ste niekedy pripravovať kimči? Ak áno, ako vám chutilo?
Zdroje informácií
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-kimchi – 9 benefitov kimči (anglicky)
https://www.koreanbapsang.com/baechu-kimchi-napa-cabbage-kimchi/ – Tradičný recept na kimči (anglicky)
https://ediblenortheastflorida.ediblecommunities.com/recipes/beet-kimchi – Recept na kimči z červenej repy (anglicky)