Ako dlho variť vajcia natvrdo, namäkko alebo nahniličko
S koncom roka prichádza čas na príjemnejšie a jednoduchšie témy. A pretože väčšina z nás bude pripravovať šalát a ďalšie občerstvenie, rozhodne nie je ku škode sa zamerať na to, akými všetkými spôsobmi je možné pripraviť vajíčka. Vďaka týmto tipom a postupom budú jednoducho dokonalé.
Obsah
Vajcia namäkko
Toto vajce nie je úplne uvarené. Zatiaľ čo bielok je už tuhý, žĺtok sa ešte rozteká. Na to pozor, pretože nesmieme zabúdať na to, že u málo uvarených vajec hrozí salmonela. Tieto vajcia by sa mali variť cca 3-4 minúty vo vriacej vode. Ak chcete mať istotu, že vajíčka budú tak akurát, môžete ich variť pokojne aj 5 minút.
Vajcia nahniličko
Toto je tak zhruba niekde na pol cesty. V prípade, že chcete zvoliť tento spôsob prípravy, vajcia sa bude vo vriacej vode variť 7 minút. Nezabudnite si teda nastaviť minútku a vajíčko včas sňať z platne.
Vajíčka natvrdo
Vajcia natvrdo sú vhodné na zemiakový šalát či na chlebíčky. Aby nebol žĺtok úplne rozdrobený, odporúča sa vajíčka variť 9, maximálne 10 minút. Vajcia by sa navyše mali šokovo ochladiť studenou vodou, ideálne 1-2 minúty.
Vajcia do skla
Vajcia do skla sú vajíčka, ktoré uvaríte namäkko, zbavíte ich škrupín a dáte ich do pohára, v ktorom ich roztlačíte vidličkou. Na dochutenie použite soľ, korenie či bylinky. Vzhľadom k tomu, že sú vajcia bohatá na bielkoviny , ide o pomerne luxusný spôsob ich doplnenia.
Vajcia Benedikt
Veľa ľudí sa tiež pýta, ako dlho variť vajcia Benedikt a aký je vlastne správny technologický postup prípravy. Je pravda, že tento návod je trochu náročnejší, tak sa pred prípadnými pokusmi uistite, že ste všetko pochopili správne.
U Benedikta ide o to, že sa vajcia varí špecifickým spôsobom bez škrupiny. A to tak, že sa vajcia rozklepne do vriacej vody. (Pre jednoduchšiu prípravu odporúčame variť vajcia v naberačke.) Vo vode navyše nesmie chýbať soľ a ocot. (Stačí jedna lyžica.) Pri rozklepnutí vajcia do naberačky vo vode musí voda okolo víriť, takže môžete na roztočenie použiť napríklad varešku. Následne sa potom vajcia varí iba 3 minúty. Potom vajcia opatrne vytiahnite a zaistite odstránenie prebytočnej vody. Pravdepodobne sa vám to na prvý pokus nepodarí podľa predstáv, ale tréning robí majstrov.
Prečítajte si: Čo dokáže draslík a fosfor?
Dnes 8.10.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Varenie vajcia v mikrovlnke: Nebezpečný nápad?
V mikrovlnke sa dá dnes pripraviť veľa vecí, práve pri vajeciach to ale nie je vždy dobrý nápad, pretože tento pokus by mohol skončiť nebezpečnou explóziou. (Pri varení sa kvapalina vo vajci transformuje na paru, čím dôjde k zväčšeniu objemu, ktorému stojí v ceste pevná škrupina.) Existuje ale niekoľko odvážlivcov, ktorí sa pokúšali vajcia v mikrovlnke uvariť bez nežiaducich škôd. Pokiaľ si teda trúfate, môžete tento postup vyskúšať.
Ak chcete vajcia namäkko, najlepším spôsobom varenia je jeho rozklepnutie do vymastenej šálky. Ešte pred začatím varenia nezabudnite prepichnúť žĺtok. Potom sa hrnček zakryje poklopom a vajcia sa dá variť na minútu na polovičný výkon. Vajcia natvrdo potom získate rovnakým spôsobom, len ich budete variť tri minúty.
Ako uvariť vajíčko bez prasknutia škrupiny
Trápi vás pri každom varení vajíčok popraskaná škrupina, kvôli ktorej časť vajec vytiekla von? V prvom rade sa snažte pracovať s čerstvými a dokonale neporušenými vajcami. Naozaj čerstvé vajcia poznáte podľa toho, že ho ponoríte do osolenej vody a klesne až ku dnu. O niečo staršie vajcia (cca týždeň) sa budú hojdať asi v polovici a tie najstaršie budú na povrchu pohára.
Do vody pri varení by sa nemali vajcia dávať priamo z chladničky, pretože potom zažijú teplotný šok. Majte ich teda nachystanú mimo chladničku asi hodinu pred plánovaným varením. Tiež vajcia vkladajte už do vriacej vody.
V neposlednom rade by sa mali vajcia variť v dostatočne veľkej nádobe. Pokiaľ varíte veľa vajec na šalát alebo na chlebíčky, majte po ruke dostatočne veľký kastról. V opačnom prípade do seba budú vajcia narážať a spôsobia to škody. Vyskúšať môžete aj varenie vajec v slanej vode. Soli sa však nedáva štipka, ale pokojne aj 5 polievkových lyžíc. (Na každý liter vody.)
Ako vajcia pri varení pripravujete vy?