Rýchle bezmäsité večere: Získajte inšpiráciu na dnešný večer!
Čo sa budeme rozprávať. Nadmerná konzumácia mäsa nemusí prospievať vášmu zdraviu. Navyše, mäso je drahé, takže sa ho neoplatí jesť niekoľkokrát denne. Čo ak vás ale nenapadá žiadny zaujímavý recept na bezmäsú večeru? Nevadí, skúste niektorý z tých, ktoré vám ponúkneme nižšie.
Mäso obsahuje bielkoviny a ďalšie dôležité živiny. Z hľadiska životného prostredia ale nie je jeho produkcia príliš udržateľná. Pokiaľ vás tento problém netrápi, skúste myslieť na to, že najnovšie trendy vo výžive vyzdvihujú konzumáciu rastlinných bielkovín nad tými, ktoré sú živočíšneho pôvodu.
Keď navyše zmeníte prístup k svojmu stravovaniu, uvidíte, že nakoniec si oddýchne aj vaša peňaženka. Zvlášť keď si budete vyberať sezónne druhy zeleniny, ktoré sú oproti tým cudzokrajnejším či mimosezónnym o niečo lacnejšie. Do úvahy môžete vziať aj širokú ponuku mrazenej zeleniny, ktorá má dlhšiu trvanlivosť a je porovnateľne kvalitná.
Už ale nebudeme dlhšie chodiť okolo horúcej kaše a pozrieme sa na to, aké bezmäsité večere si môžete dnes večer pripraviť.
Najlepšia šošovková polievka
Budete potrebovať: ¼ hrnčeka olivového oleja, 1 strednú cibuľu, 2 mrkvy, 4 strúčiky cesnaku, 2 lyžičky mletej rasce, 1 lyžičku karí, ½ lyžičky sušeného tymiánu, 1 plechovku paradajok, 1 hrnček hnedej šošovky, 2 hrnček kúsky chilli, korenie, 1 lyžicu citrónovej šťavy, nakrájanú kapustu zelenú (cca 1 hrnček)
Postup:
- Rozpáľte olivový olej vo veľkom hrnci a dajte naň orestovať najemno nakrájanú cibuľu a mrkvu.
- Po cca 5 minútach priebežného miešania pridajte do hrnca cesnak, rascu, karí a tymián.
- Po 30 sekundách dajte do hrnca paradajky z plechovky, vodu, šošovku a vývar.
- Polievku dochuťte soľou, čiernym korením a chilli.
- Akonáhle sa začne variť, stiahnite plameň a nechajte polievku prebublávať 25-30 minút.
- Dve naberačky potom môžete dať do mixéra a rozmixovať ich na pyré, a potom ich zase vrátiť do polievky.
- Úplne nakoniec nakrájajte do polievky kapustu a dajte ju variť na 5 minút.
- Po sňatí polievky z plameňa do nej zamiešajte citrónovú šťavu a máte hotovo.
Lasagne so zeleninou
Budete potrebovať: 2 lyžice olivového oleja, 3 veľké mrkvy, 1 červenú papriku, 1 menšiu cuketu, 1 žltú cibuľu, soľ, 140 g baby špenátu; Na paradajkovú omáčku: 1 plechovku paradajok, ¼ hrnčeka nahrubo nakrájané bazalky, 2 lyžice olivového oleja, soľ, cesnak, chilli; Zvyšok ingrediencií: 2 hrnčeky syra cottage, soľ, korenie, 9 lasagní bez varenia, 2 hrnčeky mozzarelly
Postup:
Dnes 13.1.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
- Rozpáľte rúru na 220 ° C a nakrájajte si zeleninu.
- V menšej panvici rozpáľte olivový olej a orestujte na ňom nakrájanú mrkvu, papriku, cuketu a cibuľu.
- Zeleninu osoľte a pridajte k nej po 12 minútach špenát.
- Akonáhle špenát zavädne, zeleninu snímte z platne.
- Medzi tým nalejte paradajky do sitka a odstráňte z nich šťavu.
- Paradajky následne rozmixujte v mixéri.
- K nim pridajte bazalku, olivový olej, cesnak , soľ a chilli vločky.
Ďalej:
- Umyte mixér, a potom do neho dajte syr cottage a rozmixujte.
- Opäť umyte mixér a dajte do neho rozmixovať zmes so špenátom.
- Špenát a syr cottage potom zmiešajte dohromady.
- Nakoniec navrstvite do zapekacej misy cestoviny a všetky druhy omáčok.
- Posledné poschodie zasypte syrom mozzarella, prikryte nádobu a dajte cestoviny piecť na 18 minút do rúry.
- Po tomto intervale cestoviny odkryte a znížte teplotu na 180.
- Takto pokračujte v pečení ešte 10-12 minút.
Vegetariánske tacos
Budete potrebovať: nakladanú cibuľu, krémový dip z avokáda , fazuľa v omáčke, 8 tortil, nakrájanú zelenú kapustu, syr feta, nakrájanú limetku, salsa omáčku, čerstvý koriander
Postup:
Nakrájajte si nakladané cibuľky. Potom rozmixujte avokádo s malým množstvom syra cottage, aby vám vznikla krémová omáčka. Tiež nezabudnite ohriať fazuľa v omáčke.
Akonáhle máte toto všetko hotové, ohrejte tortily na panvici. Do stredu každej tortily potom dajte fazuľu, avokádo a cibuľu. Podľa chuti môžete pridať ešte syr, bylinky a ďalšie ingrediencie, ktoré sme spomenuli vyššie.
Nakoniec každú tortilu poriadne zabaľte a môžete podávať. V prípade, že vám niektoré ingrediencie zostanú, môžete ich použiť v priebehu ďalšieho varenia. Hodí sa napríklad na rýchly obed do krabičky, ktorú si potom vezmete ďalší deň do práce.
Aká je vaša najobľúbenejšia bezmästá večera?
Zdroje informácií
https://cookieandkate.com/29-best-vegetarian-recipes/ – Recepty na bezmäsité večere (anglicky)