Sušenie šípok na posilnenie imunity: Funguje sušička alebo rúra?

Sušenie šípok na čaj bolo obľúbenou kratochvíľou našich prababičiek. Aj keď si ho dnes môžeme kúpiť už hotový, stále viac ľudí hľadá spôsoby, ako si ho znova pripraviť v pohodlí svojho domova. Ako prebieha sušenie šípok v rúre? A existuje nejaká ideálna teplota na sušenie šípok v sušičke?
Šípky sú plody, s ktorými sa stretávame predovšetkým v čase jesene. Môžu rásť vo verejných parkoch, ale aj pozdĺž poľných ciest. Keďže obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý je dôležitý pre normálne fungovanie imunitného systému, naši predkovia ho vnímali ako prírodný liek, ktorý si dokáže poradiť s mnohými zdravotnými neduhmi. (Napríklad s prechladnutím.)
Jednou z najobľúbenejších metód bolo zbieranie a sušenie šípok na čaj. Zmes sa iba preliala horúcou vodou, takže ide o užívateľsky prívetivý recept, ku ktorému sa mnoho ľudí vracia aj v čase, keď máme k dispozícii najrôznejšie lieky, doplnky stravy (av skorších dobách exotické) citrusové ovocie.
Čo všetko by ste mali o sušení šípok vedieť? Na to sa spoločne zameriame nižšie.
Obsah
Sušenie v rúre
Pokiaľ nemáte doma sušičku na ovocie, logicky pre vás bude najlepším riešením sušenie šípok v rúre. Teplota by počas sušenia mala byť 60-70 °C a určite by mal byť zapnutý vetrák. Akonáhle ju predhrejete, vyložte plech papierom na pečenie a očistené šípky na ňom vložte dovnútra. Dvierka pri sušení úplne nedovierajte, najlepšie výsledky docielite tak, že bude rúra po celý čas mierne pootvorená. (Ak vám dvierka nechcú v tejto pozícii veľmi držať, môžete medzi ne dať rukoväť drevené varešky.)
Že sú šípky hotové spoznáte ľahko. Na pohľad majú skutočne temne červenú farbu. Na dotyk bývajú tvrdé, ale zároveň majú drolivú konzistenciu. (Nedá sa teda vopred povedať, ako dlho sušenie šípok v rúre trvá, ale pri priebežnom kontrolovaní by ste mali vytipovať správny moment, kedy sa ich hodí vybrať.)
Sušenie v sušičke
Druhým možným riešením je sušenie šípok v sušičke. Keďže je sušička pre tento typ úkonu dokonale prispôsobená, mal by byť tento spôsob sušenia relatívne jednoduchý. Očistené šípky dajte do nádoby a nechajte na ne pôsobiť teplotu medzi 60-70 °C. (Vo svojej podstate ide o rovnakú teplotu, akú použijete pri sušení v rúre.) Že sú šípky hotové opäť spoznáte podľa farby a tvrdosti.
Sušenie šípok na slnečnom svetle
Poslednou variantou, ktorá bola vlastná našim predkom, je sušenie šípok na slnečnom svetle. Vzhľadom na to, že na to nepotrebujete prakticky žiadnu energiu, ide o ekonomicky šetrné riešenie. Čisté šípky dajte na plech, ktorý vopred vyložíte papierom na pečenie. Cez deň ho dávajte na slnečné miesto a priebežne kontrolujte, či šípky náhodou neplesniví. (Čo sa môže stať.) V nočných hodinách potom dajte šípky na suché miesto a proces ďalšie ráno opakujte.
Dnes 21.3.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Najlepšie obdobie na zber šípok
Z technických dôvodov vám neodporúčame zbierať šípky pri ceste. Okrem toho, že by vás mohlo zraziť auto, sa na nich môžu zachytiť škodliviny. Ideálna je teda lesná cesta alebo poľňačka. Čo sa týka najlepšieho času na zber, za ideál sa považuje obdobie od druhej polovice septembra do polovice októbra.
Veľmi dôležitý je aj vzhľad šípok. Vyberajte si také, ktoré sú úplne zrelé, majú jasne červenú farbu a nevykazujú žiadny defekt. Tie, ktoré sú mäkké alebo hnedasté určite nie sú na zbieranie vhodné. Tiež nezabúdajte na to, že šípky by sa mali zbierať pred príchodom prvých mrazov, takže by ste sa mali s ich zberom trochu poponáhľať.
Tipy na skladovanie
Nemá zmysel sa pachtiť so sušením šípok, keď ich potom znehodnotíte zlým skladovaním. Preto sa pozrieme na pár tipov, ktoré by vám s ním mali trochu pomôcť.
Skúste:
- Skladovanie šípok v uzatvárateľnej nádobe
- Skladovanie šípok v plátennom vrecúšku
- Skladovať šípky maximálne po dobu 12 mesiacov
Úplne nevhodné je skladovanie sušených šípok v igelitovom sáčku, pretože by mohlo dôjsť k zapareniu, kvôli čomu by sa v nich mohla začať robiť pleseň. Asi nemusíme hovoriť, že v takom prípade by sušenie šípok na čaj nemalo očakávaný účinok.
Skúšali ste niekedy sušenie šípok? Ak áno, ktorú metódu ste si vybrali? A na aké účely takto pripravené šípky používate?