Vianočná hrachovka: Prečo sa varí? + recept
Štedrý deň sa rýchlo blíži. A spolu s ním aj sviatočná večera. Veľa ľudí si zvyklo jesť na Vianoce len kapra so zemiakovým šalátom. Akceptovateľný je aj klasický rezeň alebo filé. Vedeli ste ale, že na vianočnej tabuli patrí aj hrachová polievka?
Vianoce máme spojené s pôstom, ktorý nám umožní vidieť zlaté prasiatko. Pravda je ale taká, že naši predkovia vnímali pôst trochu iným spôsobom. O Štedrom dni sa mohlo jesť. Pokrmy ale nesmeli obsahovať mäso .
So zimnými sviatkami sa však spájajú aj iné tradície. Niekto ukrýva pod taniere rybie šupiny, ktoré majú zaistiť členom rodiny celoročné bohatstvo. Inde sa zase varí šošovková polievka. (Množstvo šošovky predstavuje množstvo peňazí.) Vedeli ste ale, že niektorí ľudia nedajú dopustiť na vianočnú hrachovú polievku?
Prečo vianočnú hrachovú polievku variť a ako vám vysvetlíme nižšie.
Obsah
Prečo sa varí hrachová polievka?
V prvom rade sa hodí povedať, že vianočná hrachovka sa obvykle servíruje na večeru. Môžete na to ísť ale aj inak. Ak máte malé deti, ktoré sú v priebehu dňa hladné, vianočnú hrachovku môžete podávať aj ako „menší“ obed. (Všetci vieme, že hrach je pomerne sýty.)
Tradícia hrachovej polievky sa spája so staročeskými sviatkami . Na začiatku večernej hostiny sa podával hrach. Jeho kľúčik sa pripodobňuje ku kalichu. Podľa tradície má teda táto podobnosť spájať všetkých hodovníkov. Hrach gazdiná servírovala aj domácim zvieratám, ktoré dostali jedlo ako prvé. Keďže si dnes nikto z nás nevie veľmi predstaviť, že by jedol iba hrach, hrachová polievka sa javí ako dobrý kompromis.
Kvôli tomuto zaraďte hrach do jedálnička!
Než sa pustíme do popisovania receptu, pozrieme sa na to, aké všetky výhody vám môže pravidelná konzumácia hrachu ponúknuť.
Hrach všeobecne má pozitívny vplyv na podporu normálnej funkcie zraku . Tiež po ňom budete mať oveľa lepšie trávenie . (Sušený sa považuje za strukovinu.) V neposlednom rade, kvôli obsiahnutým látkam podporuje normálny stav imunitného systému .
Dnes 13.9.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Pre predstavu v ňom nájdeme:
- Vitamín C
- Vitamín E
- Zinok
- Vitamín A
- Vitamín B
Recept na vianočnú hrachovku
Budete potrebovať:
- 250 g hrachu
- Zeleninový vývar
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na šľahanie
- 4 plátky slaniny
- soľ, korenie, majorán
Aby bol hrach na polievku mäkký a nezničil vám váš milovaný tyčový mixér, treba ho namočiť. Uvádza sa, že minimálne na hodinu. Je ale lepšie ho dať do vody večer pred varením a nechať ho v nej cez noc.
Ďalší deň môžete začať namočený hrach variť. Nie je nutné mu vodu predtým meniť. Podmienkou je, že voda by nemala byť osolená. Urobiť tak môžete až zhruba v polovici varenia, kedy bude hrach mäkký. (Čo zistíte, keď si jednu guľôčku vylovíte na lyžičku a ochutnáte.)
Akonáhle prejde hrach varom, môžete do hrnca naliať pripravený vývar. Ideálne je, ak je pripravený doma. Pokiaľ na to nemáte čas, je prípustná aj kocka. Následne môžete roztlačiť cesnak a priliať do hrnca smotanu. Ochutnajte a podľa potreby polievku okoreňte a osoľte.
Pokiaľ máte v pláne pripravovať krémovú hrachovú polievku, s prilievaním smotany chvíľu počkajte a hrach najprv rozmixujte tyčovým mixérom. Odporúčame, aby ste mixovali na nižší výkon, inak hrozí, že sa vám vianočná hrachovka rozletí po kuchyni. Čo určite nechcete.
Aby bola v tomto prípade polievka dokonale hladká, môžete ju ešte prejsť cez sitko, do ktorého sa zachytia uvoľnené šupky. Až potom pridajte smotanu.
Pred servírovaním sa hodí mať pripravenú opečenú slaninu. Pridať môžete aj opečený chlieb, ktorý nakrájate na kocky. Pri servírovaní je možné tiež polievku ozdobiť malým množstvom sušenej majoránky. (Malým kvôli tomu, že vo väčšom množstve je majoránka dusivá.)
Pripravujete hrachovú polievku? Ak nie, máte nejaký iný pokrm, ktorý nesmie na vašej sviatočnej tabuli chýbať?
Zdroje informácií
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-peas – Všetko o hrachu (anglicky)