Recepty na báječné tekvicové rizoto

Jeseň je obdobie tekvíc. Vzhľadom na to, aké sú zdravé by bola ale veľká škoda je nechať sedieť predo dvermi ako sezónnu ozdobu. Pokiaľ máte náročné zamestnanie, alebo sa staráte o početnú rodinu, skúste tekvicu zakomponovať do chutného a rýchleho rizota.
Keď sa povie rizoto, väčšina z nás si predstaví veľa ryže, ktorá sa zmieša so zvyškami od nedeľného obeda . To je ale veľká chyba, pretože pravé rizoto má úplne inú konzistenciu a podobu , než na akú sme zvyknutí od nás z domova.
Hoci ide o rýchly pokrm z ryže, ktorého je možné urobiť ľubovoľné množstvo , od toho nášho slovenského sa značne odlišuje svojou textúrou. Tá je krémová a hutná. (Okrem vývaru sa do neho pridáva aj trocha bieleho vína a občas aj syr.)
Dnes spojíme príjemné s užitočným, pretože si povieme, ako sa má pravé rizoto variť a zároveň doň zakomponujeme sezónnu tekvicu.
Tekvicové rizoto
Budete potrebovať: 570 ml zeleninového vývaru, 1 menšiu cibuľu, 12 lístkov čerstvej šalvie, 2 lyžice olivového oleja, 170 g ryže, 250 g tekvice , 50 g masla, soľ, korenie, parmezán
Nalejte zeleninový vývar do hrnca a tesne pred bodom varu znížte silu plameňa. V inej panvici medzitým na oleji osmažte najemno nakrájanú cibuľku. K cibuli pridajte nakrájanú šalviu, zamiešajte a ešte niekoľko minút restujte.
Do panvice pridajte ryžu a poriadne ju zamiešajte tak, aby bola dôkladne pokrytá bylinkami a olejom. Vezmite si naberačku a do panvice nalejte zhruba tretinu vývaru. Ryža sa začne variť a absorbuje vývar do seba. Akonáhle sa tak stane, pridajte k nej tekvicu a ďalšiu časť vývaru. Opäť varte do doby, kým sa vývar úplne nevstrebe. Akonáhle bude aj druhá várka vývaru úplne preč, pridávajte trochu vývaru až do doby, kým nebude tekvica úplne mäkká a ryža uvarená na spôsob al dente. (Pozor! Nie je nutné do panvice naliať všetok vývar, ktorý máte. Ide len o to, aby malo rizoto správnu krémovitú textúru.)
Pokiaľ budete chcieť, pred servírovaním rizota môžete na panvici osmažiť niekoľko lístkov šalvie. Nakoniec do rizota vmiešajte maslo, dochuťte ho soľou a korením a nastrúhajte do neho parmezán.
Krémové zapečené rizoto s tekvicou
Budete potrebovať: 50 g masla, 1 a ½ hrnčeka ryže, 1 cibuľu, 600 g tekvica, 3 strúčiky cesnaku, ¼ hrnčeka suchého bieleho vína, 3 a ½ hrnčeka zeleninového vývaru, 2 lyžice nakrájanej čerstvej šalvy posypanie), soľ a korenie
Začnite tým, že si predhrejete rúru na 180 ° C. V dostatočne veľkej a žiaruvzdornej nádobe rozpustite približne 20 g masla. Na ňom opražte nakrájanú cibuľu a rozlisovaný cesnak. Akonáhle sú obe ingrediencie dostatočne tepelne upravené, pridajte k nim najemno nakrájanú šalviu. Následne restujte asi 1 minútu.
Rovnako ako v predchádzajúcom prípade dajte do nádoby ryžu a opäť sa postarajte o to, aby bola dostatočne obalená olejom. Prilejte k ryži víno a nechajte ho redukovať. Opäť to zaberie asi 1 minútu. Akonáhle sa tak stane, dajte k ryži nakrájanú a očistenú tekvicu a vývar. Nechajte obsah nádoby zahriať, ale dajte si dobrý pozor, aby neprekročil bod varu. Nádobu prikryte pokrievkou a dajte ju piecť na 25 minút do rúry. (V prípade, že ryža ešte nie je dostatočne mäkká, pečte ďalších 5 minút.)
Po vytiahnutí z rúry do rizota zamiešajte maslo a nastrúhaný parmezán. V prípade, že tekvica ešte nie je úplne mäkká a nestane sa z nej pri miešaní pyré, pridajte do rizota trochu teplej vody. Jedlo servírujte ozdobené ďalšou dávkou nastrúhaného parmezánu.
Vegánske tekvicové rizoto
Budete potrebovať: 1 cibuľu, 1 lyžicu olivového oleja, 2 hrnčeky ryže, 1 hrnček bieleho vína, 4 hrnčeky zeleninového vývaru, 1 hrnček tekvice (aby to bolo jednoduchšie, uvarte ju a rozmixujte na pyré), 1 lyžičku čerstvého zázvoru lyžicu čerstvej bazalky, 1 lyžicu vegánskeho masla, soľ a korenie
V panvici nechajte rozohriať olej a orestujte na ňom nakrájanú cibuľu. Akonáhle bude zosklovatená a mäkká, pridajte k nej ryžu a nechajte ju poriadne pokryť olejom. K ryži prilejte biele víno a nechajte ho, nech sa zredukuje.
Až sa tak stane, začnite do ryže postupne prilievať pol hrnčeka vývaru. Než pridáte ďalšie, mala by ho ryža celý absorbovať do seba. Následne pridajte k ryži pyré z tekvice, muškátový oriešok, zázvor, bazalku a vegánske maslo. Všetko poriadne zamiešajte a nechajte spoločne prehriať. Rizoto dochuťte soľou a korením podľa chuti a môžete podávať.
Skúšali ste niekedy variť skutočné rizoto? Ak áno, ako to dopadlo?
Zdroje informácií
https://www.bbc.co.uk/food/recipes/pumpkinrisottowithcr_13723 – Recept (anglicky)
https://www.recipetineats.com/baked-pumpkin-risotto/ – Recept (anglicky)
https://www.thespruceeats.com/vegan-pumpkin-risotto-recipe-3377136 – Recept (anglicky)