Pečeňová diéta a ukážkový jedálniček

Pečeň je v našom tele umiestnená pod bránicou na pravej strane vedľa žalúdka. Podieľajú sa na metabolizme sacharidov, teda látkovej premene cukrov, látkovej premene tukov a odbúravajú škodliviny z tela. Mnoho ochorení pečene môže končiť aj smrťou. Tomu sa dá zabrániť pečeňovou diétou. Najhorší vplyv na funkciu pečene má alkohol a fajčenie.
Obsah
- 1 Čo je pečeňová diéta
- 2 Príznaky poškodenia pečene
- 3 Pečeňová diéta ako základ liečby
- 4 Pečeňová diéta v kocke
- 5 Nevhodné potraviny pri pečeňovej diéte
- 6 Vhodné potraviny pri pečeňovej diéte
- 7 Káva a jej vplyv na pečeň
- 8 Hlavné zásady pečeňovej diéty
- 9 Výhody pečeňovej diéty
- 10 Nevýhody pečeňovej diéty
- 11 Ukážkový jedálniček
Čo je pečeňová diéta
Pečeňová diéta sa zavádza ľudí trpiacich chronickými chorobami pečene.
- Zápal pečene – hepatitída – je dôsledkom alkoholizmu alebo poruchy imunitného systému
- Cirhóza pečene – pri nadmernom požívaní alkoholu alebo následok dlhodobého zápalu pečene
Príznaky poškodenia pečene
Ochorenie pečene môže zapríčiniť aj nadmerné užívanie liekov a infekčné choroby, najčastejšie mononukleóza a žltačka , ale aj stres . Infekčná mononukleóza je vírusové ochorenie spôsobené EB vírusom a špecifický liek na ňu zatiaľ neexistuje. EB vírus patrí medzi časté herpetické vírusy , rovnako ako opar na pere, pásový opar a kiahne. Základ zotavenia preto spočíva v kľudovom režime a zdravej strave. Pri poškodení pečene pomáha aj pravidelný pohyb a prísun čerstvého vzduchu .
- zväčšená pečeň
- bolesti hlavy
- bolesti krčnej chrbtice
- bolesti bedrových kĺbov
- alergia
- astma
- artritída
- zažltnuté bielko
- nervozita
- samohovor
Pečeňová diéta ako základ liečby
Pečeňová diéta je základom pre liečbu a regeneráciu poškodených pečene . Hlavným princípom pečeňovej diéty je vynechanie tukov a živočíšnych bielkovín . Tento redukčný program sa musí dodržiavať prísne a dlhodobo. Našťastie je to práve pečeň, ktorá má ako orgán v tele najväčšiu schopnosť regenerácie . Pečeňová diéta je zostavená podobne ako žlčníková diéta s obmedzením tuku, ale je menej prísna.
Pečeňová diéta v kocke
Obsahuje veľa bielkovín , ako je mlieko, mliečne výrobky, tvaroh a chudé mäso . Počet vajec je obmedzený na 1 kus denne . Tuky sú obmedzené na polovicu ako pri iných diétach. Základom je čerstvé a neprepálené maslo . Pri prísnom dodržiavaní pečeňovej diéty sa rýchlo znova naštartuje funkcia pečene, odstráni únava a stres.
Nevhodné potraviny pri pečeňovej diéte
- tučné a vyprážané jedlá, ako rezne, hranolky, pečienka a masť
- tučné mäso, ako je koleno, bôčik a bravčové mäso
- tučné ryby, ako je losos, makrela a kaviár
- údeniny, teda salámy, klobásy a burty
- paštéty a konzervy
- tučné mliečne výrobky
- korenie, najmä ostré, ako je chilli a paprika, ale aj soľ
- vaječné výrobky – vajcia, vaječné nátierky alebo napríklad majonéza
- instantné pokrmy
- bujóny, ochucovadlá, farbivá a konzervanty
- potraviny spôsobujúce nadúvanie, ako krúpy, tmavá ryža, strukoviny
- kokos, orechy a semienka
- ovocie s malými zrniečkami
- sladkosti a čokolády
- alkoholické nápoje
- cigarety
Vhodné potraviny pri pečeňovej diéte
- zdravé tuky – ako je olivový a repkový olej v obmedzenom množstve
- chudé mäso – kura, morka, králik, hovädzie a netučné ryby
- hydinová a dusená šunka
- netučné včerajšie pečivo, nie čerstvé
- nekysnuté koláče
- tvarohové a zemiakové cesto
- nízkotučné a polotučné mliečne výrobky
- všetky druhy ovocia
- zelenina, ktorá vás nenadúva, najmä s veľkým obsahom betakaroténu
- nedráždivé korenie, ako je bazalka, petržlen, oregano, pažítka, majorán, bobkový list, rasca, zázvor, rozmarín, žihľava, medvedí cesnak a kardamóm
Káva a jej vplyv na pečeň
Informácia, že by mala byť káva je pre pečeň veľmi škodlivá, je mylná. Vedci vo svojich nových výskumoch zistili, že pravidelná konzumácia väčšieho množstva kofeínu pozitívne ovplyvňuje zápalové procesy prebiehajúce v pečeni pacientov s hepatitídou C. Káva s kofeínom tak môže byť nápoj s upokojujúcim protizápalovým účinkom .
Hlavné zásady pečeňovej diéty
- dbajte na primeraný prísun kalórií, živín, minerálov a vitamínov
- hlavne na vitamíny rozpustné v tukoch, A, D, E, K a zinok a železo
- dbajte na príjem správneho množstva bielkovín
- zamerajte sa na pravidelné stravovanie
- jedzte malé porcie niekoľkokrát denne
- neprejedajte sa
- nedržte hladovku
- vyvarujte sa prepaľovaniu tukov, grilovaniu, vyprážaniu a pečeniu
- obmedzte príjem tučných potravín a soli
- vynechajte alkohol a cigarety
Výhody pečeňovej diéty
- ide o menej striktný typ diéty
- naučíte sa jesť zdravo
- naučíte sa variť bez tuku
- schudnete a zhodíte nadbytočné kilá
- vďaka dostatku vlákniny z ovocia a zeleniny prečistíte črevá aj telo
- znížite prísun cholesterolu
- vyhnete sa nezdravým tukom spôsobujúcim kardiovaskulárne ochorenie
Nevýhody pečeňovej diéty
- asi vám budú chýbať údeniny, fast food a sladkosti
- treba dbať na dostatok netučných bielkovín
- treba strážiť pravidelný prísun vitamínov rozpustných v tukoch
- musíte vyvážiť zmenu koncentrácie dôležitých prvkov, ako je zinok a železo
- je potrebné si strážiť hydratáciu
- znížená hladina krvného cukru zníži aj rezervu zásobného sacharidu v pečeni

Ukážkový jedálniček
Pondelok
- Raňajky: Ovocný jogurt
- Olovrant: Čerstvý pomarančový džús
- Obed: Tvarohové knedle s marhuľami
- Olovrant: Strúhaná mrkva s jablkom a citrónovou šťavou
- Večera: Kuskus s morčacím mäsom a zeleninou
Utorok
Dnes 21.3.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
- Raňajky: Ovocný tvaroh
- Olovrant: Jablko
- Obed: Prírodné bravčové medailónky so zemiakmi varenými v šupke a dresingom z bieleho jogurtu
- Olovrant: Mrkvový šalát
- Večera: Listové šaláty s červenou repou s kozím syrom a celozrnný toast
Streda
- Raňajky: Biely jogurt a banán
- Olovrant: Ovocné pyré
- Obed: Morčacie prírodné plátok so šťouchanými zemiakmi
- Olovrant: 1 kus celozrnného pečiva s gervais
- Večera: Tofu s pohánkou a zeleninovým šalátom
Štvrtok
- Raňajky: 1 kus celozrnného pečiva s nátierkou z lučiny a reďkovkami
- Olovrant: Pomaranč
- Obed: Dusené hovädzie mäso s mrkvou a ryžou
- Olovrant: Bylinkový tvaroh
- Večera: Kurča s paradajkami a zázvorom a zeleninový šalát
Piatok
- Raňajky: 1 celozrnný rožok s lučinou a paprikou
- Olovrant: 2 kusy marhúľ
- Obed: Cestoviny s morčacím mäsom, paradajkami, cuketou a brokolicou
- Olovrant: Kefír
- Večera: Filé z tresky s ryžou a paradajkový šalát
Sobota
- Raňajky: 1 plátok celozrnného chleba s tvarohovou nátierkou a pažítkou
- Olovrant: Hruška
- Obed: Kuracie rizoto s mrkvou, hráškom a kukuricou posypané strúhaným syrom
- Olovrant: Jogurt
- Večera: Pstruh s vareným zemiakom a listovým šalátom
Nedeľa
- Raňajky: Biely jogurt s čučoriedkami
- Olovrant: Banán
- Obed: Cestoviny s cuketovou omáčku
- Olovrant: Acidofilné mlieko
- Večera: V alobale varená roláda z kuracieho mäsa plnená paradajkami a paprikami