Ovsená múka: Skrytá výhoda pre vaše zdravie a ako na ňu doma

Máte radi ovsené vločky? Ak je vaša odpoveď kladná, možno ste sa začali zaujímať aj o benefity a využitie ovsenej múky. Je ovsená múka bez lepku? A aké sú nutričné hodnoty ovsenej múky? To všetko a oveľa viac vám povieme v nasledujúcich riadkoch.
Ovsené vločky pozná skoro každý. Aj keď nie všetci ich s obľubou konzumujú. Majú totiž pocit, že ide o nechutnú a veľmi fádnu potravinu. Skutočnosť je ale taká, že ovsené vločky môžu v mnohých ohľadoch prispieť k vašej lepšej kondícii. Navyše, keď nájdete správny recept, nebudete sa ich chcieť len tak vzdať.
Pokiaľ cítite, že aj tak nie je ovsená kaša pre vás príliš atraktívna, ďalším spôsobom, ako dať ovseným vločkám šancu, je používanie ovsenej múky.
Prečo sa oplatí z nej piecť? A ako sa vôbec vyrába?
Obsah
Jej výhody pre zdravie
V prvom rade by sme sa mali pozrieť na nutričné hodnoty ovsenej múky. Keď vezmeme jeden hrnček, do ktorého sa zmestí cca 104 g ovsenej múky, našli by sme v ňom 420 kalórií, 9,4 g tuku, 19,8 g sodíka, 68 g karbohydrátov, 6,7 g vlákniny, 0,8 g soli a 15,3 g bielkovín.
Oproti kokosovej múke v ovsenej múke nájdeme aj niektoré ďalšie pre telo prospešné látky. Náhodne budeme menovať napríklad zinok, železo, fosfor, meď alebo selén. Ovsená múka ale obsahuje lepok.
Čo sa týka účinkov na ľudské telo, ovsená múka sa môže pochváliť:
- Udržaním stabilnej hladiny energie (preto sa výrobky z nej hodia na raňajky)
- Pozitívnym vplyvom na hladinu cholesterolu
- Podporou redukcie hmotnosti
Na druhú stranu, niektorí precitlivenejší ľudia môžu mať na ovsenú múku alergiu . Pokiaľ teda po konzumácii čohokoľvek z ovsenej múky zaznamenáte vyrážku, opuchy, svrbenie alebo zvracanie, mali by ste ju zo svojho jedálnička vyškrtnúť. V prípade závažnejšej reakcie je vhodné kontaktovať aj najbližšie zdravotnícke zariadenie.
Dnes 21.3.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Ako na domácu ovsenú múku
Výroba domácej ovsenej múky je veľmi jednoduchá. Stačí mať po ruke dostatok ovsených vločiek a výkonný mixér, v ktorom ich môžete spracovať.
Ovsené vločky dajte do mixéra a rozomeľte ich na čo najjemnejší prášok. Ovsené vločky potom presypte cez jemné sitko. Jemnú zmes dajte do dobre tesniacej nádoby. To, čo vám zostalo v sitku ešte raz rozmixujte v kuchynskom mixéri a po dosiahnutí požadovanej hrubosti zvyšok vločiek pridajte do rovnakej nádoby.
Skladovanie a bezpečnosť
Ovsená múka sa nemusí variť, dá sa teda použiť aj do studených receptov. Pokiaľ je dobre uskladnená, nemalo by v nej dochádzať k množeniu baktérií. Vyžaduje to ale uloženie do skutočne vzduchotesnej nádoby. Múka by navyše mala byť v chlade av suchu.
Pri kúpenej ovsenej múke sa vždy presvedčte o dĺžke trvanlivosti. Pri domácej ovsenej múke sa doba spotreby pohybuje cca do 3 mesiacov od jej vyrobenia . Podmienkou je ale bezchybné skladovanie.
Rozdiel medzi klasickou a ovsenou múkou
Mnoho ľudí si všíma, že mnohé ingrediencie môžu pri pečení vyžadovať odlišný postup prípravy. Hovoríme napríklad o náhradách cukru a podobne. Aké sú v tomto ohľade rozdiely medzi klasickou a ovsenou múkou?
Aj keď majú ovsené vločky iné vlastnosti ako klasická múka, ktorú kupujete v obchode s potravinami, ovsené vločky majú dobrú schopnosť absorbovať vlhkosť . V preklade do znamená, že aj keď pre vás možno bude práca s cestom z ovsenej múky trochu iná, výsledok pečenia by mal byť uspokojivý. Zvlášť, pokiaľ v priebehu pečenia použijete dostatok tekutých ingrediencií, vďaka ktorým by mohli ovsené vločky napučať.
Vďaka tomu je možné ovsenú múku použiť do prakticky všetkých receptov, v ktorých používate normálnu pšeničnú múku. Nie je ale samozrejme vylúčené, že kým si na ten rozdiel zvyknete, bude vám to chvíľu trvať. Skúste to ale nevzdávať po prvom pokuse, ktorý nedopadne úplne presne podľa vašich predstáv.
Jediný väčší rozdiel zaznamenáte pri kysnutých cestách , v ktorých je vhodné časť ovsenej múky nahradiť normálnou múkou . Tiež sa do týchto receptov obvykle pridáva o niečo viac droždia.
Skúšali ste niekedy niečo upiecť z ovsenej múky? Ak áno, akú s ňou máte skúsenosť?
Zdroje informácií
https://www.verywellfit.com/oat-flour-nutrition-facts-and-health-benefits-5202091 – Všetko o ovsenej múke (anglicky)
https://www.livestrong.com/article/557742-baking-with-oat-flour-vs-wheat-flour/ – Ovsená vs pšeničná múka (anglicky)