Kešu orechy – horčíková bomba pre zdravie a energiu
Pokiaľ vás trápi stres, nervozita, depresia či únava , môže vám chýbať horčík. Ako to napraviť? Dajte si kešu orechy. Tieto oriešky patria medzi pokrmy s najvyšším obsahom horčíka v rastlinnej ríši – viac ho nájdete iba v slnečnicových semienkach. (Pre porovnanie: sto gramov kešu orechov obsahuje 260 mg horčíka, zatiaľ čo 100g mäsa v priemere len 24 mg.) Vďaka tomu, že v kešu nájdete aj veľké množstvo vitamínu B a ďalších zdraviu prospešných látok, majú tieto orechy priaznivý vplyv na zdravie nervovej sústavy .
Tieto biele, sladkasté orechy pôvodne pochádzajú z Amazónie. Odtiaľ sa v priebehu času dostali do Indie a východnej Afriky, ktorá je dnes ich najväčším vývozcom. Zaujímavé je, že škrupina kešu orechov obsahuje nebezpečné látky, a preto sa kešu predávajú vždy už vylúpané.
Obsah
Sladké orechy ako zdroj energie
Kešu oproti iným orechom obsahujú menšie množstvo tuku , zato viac sacharidov, čo im dodáva ich charakteristickú, sladkastú chuť. Vďaka vysokému obsahu cukru sú kešu rýchlym zdrojom energie vhodným napríklad pre športovcov. Okrem toho sú tieto orechy aj dobrým zdrojom bielkovín.
Kešu proti depresiám – chutia a pritom prospievajú psychickému zdraviu
Vďaka vysokému obsahu horčíka a vitamínu B oriešky kešu prospievajú zdraviu nervovej sústavy a sú prirodzeným antidepresívom . Množstvo nenasýtených mastných kyselín zas pomáha predchádzať vysokému tlaku a cievnym chorobám, a vďaka tomu, že sú kešu bohaté aj na železo, pomáhajú predísť aj únave a chudokrvnosti. Ďalej kešu obsahujú aj zinok, vápnik, meď, mangán, draslík, selén a fosfor .
Ako kešu oriešky priaznivo ovplyvňujú náladu a zdravie:
- Posilňujú nervovú sústavu
- Pomáhajú upokojiť nervozitu a podráždenosť
- Zmierňujú depresie
- Znižujú hladinu „zlého“ LDL cholesterolu
- Posilňujú organizmus pri vyčerpaní a únave
- Zmierňujú prejavy bolestivej menštruácie
- Zlepšujú kvalitu pokožky, vlasov a nechtov
- Pomáhajú predísť chudokrvnosti
- Ako antioxidanty chránia organizmus pred škodlivými vplyvmi a spomaľujú starnutie
Kešu sa dajú chrúmať samostatne alebo využiť na mnoho rôznych spôsobov pri varení. Nie je preto divu, že hneď po mandliach sú kešu druhými najčastejšie kupovanými orechmi . Na podporu vášho zdravia sa odporúča denne zjesť asi 40 – 50 gramov týchto orechov. Chutným a praktickým variantom môže byť kešu maslo , ktoré sa z týchto orechov vyrába a neobsahuje žiadne ďalšie pridané látky. Dá sa natrieť na chlieb aj využiť v kuchyni, kde dodá pokrmom zaujímavú chuť. Polievková lyžica kešu masla niekoľkokrát týždenne vám dodá potrebnú dávku horčíka – a pritom si aj pochutnáte.