Bravčové pečené pliecko s cuketovým nákypom
Bravčové mäso patrí u nás k veľmi obľúbenému mäsu. Nachádza svoje miesto pravidelne na jedálenských stoloch snáď vo všetkých domácnostiach. Každý kúsok mäsa s prasaťa sa hodí na niečo iné, preto pozorujte už pri nákupe, čo presne a na čo kupujete.
Bravčové mäso má svetlo ružovú farbu a je o niečo tučnejšie ako napríklad hovädzie alebo hydinové mäso. To mu však dáva šťavnatú chuť. Niektoré časti sú menej tučné, niektoré sú prerastené tukom oveľa viac. Tuk je však jasným nositeľom chuti, čo v prípade bravčového mäsa skutočne platí dvojnásobne.
Bravčová pečienka
Bravčová pečienka, pečienka, pečienka, karé, chrbát , kotleta bez kosti aj kotleta s kosťou sa dá využiť na mnoho spôsobov. Niekedy sa tejto časti mäsa hovorí aj roštenka alebo roštenka . V minulej dobe, keď mali ľudia doma u nás ešte často prasa v chlieviku, sa z nej roštenka tiež často robila, aj keď tú pravú poznáme z hovädzieho mäsa. Bravčová pliecka je vhodná na pečenie , vyprážanie aj grilovanie . Hodí sa na rezne, minútky, medailóniky, pečenie vcelku aj na kúsky .
Bravčová pečená pliecko s cuketovým nákypom
Tento recept vám bude chutiť. Je lahodný, plný chuti a doplnený zdravou zeleninou aj korením. Preto je vhodný aj v prípade, že dbáte na svoj vyvážený jedálniček, ste v redukčnej diéte, alebo si strážite váhu.
Doba prípravy
- 90 minút
Potrebné ingrediencie
- 400 g bravčového pleca
- 1 červená repa
- 1 cuketa
- 1 cibuľa
- 1 vajce
- 50 g pšeničnej hladkej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 60 g polotučného tvrdého syr pri 30%
- 30 ml kyslej smotany 12 %
Na dochutenie
- soľ
- korenie
- borievka
- bobkový list
- ocot
Postup:
Dnes 12.12.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Mäso z bravčového pleca
Mäso z bravčovej plece nakrájame, osolíme a vložíme do pekáča spoločne s nahrubo nakrájanou cibuľou, bobkovým listom a drveným borievkou . Premiešame, podlejeme vývarom alebo vodou, priklopíme a pečieme pri 180 ° C asi 1 hodinu .
Cuketový nákyp
Olúpanú cuketu nastrúhame nahrubo, pridáme k nej vajcia, múku, kypriaci prášok, strúhaný syr a vypracujeme zo zmesi redšie cesto, ktoré podľa vlastnej chuti ochutíme soľou, čiernym korením a cesnakom . Potom nákyp pečieme vo vymastenej a múkou vysypanej forme na 180 ° C asi 45 minút
Červená repa
Olúpanú červenú repu postrúhame nahrubo, podlejeme trochou vody a dusíme asi 10 minút . Potom ju zaprášime múkou , ochutíme soľou a octom a dusíme ešte 5 minút . Pred servírovaním tejto prílohy pridáme k hotovej repe kyslú smotanu .